luni, 27 aprilie 2015

Vremea liliacului

Putine plante de primavara sunt atat de iubite ca si liliacul (Syringa vulgaris), care infloreste la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai. Perioada de inflorire este de relativ scurta durata, dar odata cu liliacul oamenii credeau ca au certitudinea ca nu mai este posibil sa dea gerul peste noapte sau sa se intoarca iarna. In tara noastra exista chiar si Sarbatoarea Liliacului, organizata intr-o padure de langa Baia de Arama.
Nu doar la noi liliacul este nelipsit din gradina, el fiind raspandit in toata Europa si in zone intinse din Asia. In mitologia greaca chiar exista o legenda a liliacului conform careia frumoasa nimfa Syringa a fost rapita de zeul padurilor si campiilor, Pan. Deoarece zeul avea o infatisare hidoasa (cuvantul panica este derivat de la numele lui Pan) aceasta s-a speriat de moarte si s-a transformat intr-un arbust cu flori placut mirositoare.

Tot odata cu liliacul, dar deobicei neobservat si stejarul se trezeste la viata in aceasta perioada, cu niste frunze mici verde crud. Ma bucur ca mi-am aruncat privirea si spre stejar; de obicei il observ doar vara si toamna cand se coloreaza in diverse nuante si se umple de ghinde.2 comentarii:

  1. Placerile gradinii de acasa :) Liliacul meu se cam scutura si nici poze nu i-am facut ... primeaza trandafirii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e asa de bine acasa in perioada asta :)

    RăspundețiȘtergere