duminică, 18 ianuarie 2015

Palatul Pena

Undeva, la aproximativ 30 de kilometri de Lisabona, pe un varf de munte se afla minunatul Palat Pena. Acesta a fost construit dupa Marele Cutremur din Lisabona, din anul 1755, din dorinta printului Fernando al II-lea. Are ca sursa de inspiratie arhitectura maura, dar si pe cea neogotica si neorenascentista.
Drumul pana la Pena urca din micul oras Sintra, printre paduri de pini mediteranieni, pana ajunge la portile palatului. Culorile vii si interesante ale  cladirii au fost aplicate recent, in urma cu vreo 20-25 de ani, dar deja incep sa se degradeze. De pe terasa castelului se vede pana departe, in zare, spre Oceanul Atlantic, asta cu conditia sa fie senin. Se vede si vechea cetate maura, asezata tot pe un deal din apropiere.
Palatul Pena este unul dintre cele mai frumoase din Portugalia si m-am convins de asta cand l-am vazut cu ochii mei. Am vazut si faimoasele azulejo, bucati de faianta in diverse culori, specifice arhitecturii portugheze.Din cauza pozitionarii sale, multe zile pe an aici bate un vant foarte puternic, care suiera printre peretii cladirii. Recomand savurarea unei cafele portugheze pe terasa castelului, cu panorama asupra orasului Sintra si a imprejurimilor - merita!
In cazul unei vacante in Lisabona, Palatul Pena nu trebuie ratat!

2 comentarii:

  1. La Sintra n-am ajuns, desi era in plan, dar as fi preferat Quinta de Regaleira. Oricum, Portugalia mi-a placut, cu toate ca " se cojeste vopseaua " pe-acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pot vizita amandoua palatele ca sunt relativ aproape. Poate data viitoare cand ajungi pe acolo :) E de inteles de ce ti-a placut...si eu am fost foarte incantat de ce am vazut si imi doresc sa revin candva in viitor :)

    RăspundețiȘtergere