miercuri, 5 noiembrie 2014

Despre vulcani

Vulcanii sunt formatiuni geologice rezultate din eruptia magmei (lava vulcanica) aflata in mantaua sau scoarta Pamantului dar ma opresc aici cu definitia stiintifica pentru ca restul de informatie despre vulcani o gasiti si pe internet sau in carti.
In locurile pe care le-am vizitat pana acum am avut de trei ori tangente cu vulcani activi. Prima data in Bali, o insula din arhipelagul indonezian, dupa aceea in Costa Rica, in 2012 iar mai apoi, anul acesta in insula franceza Reunion din sudul Oceanului Indian. Pot sa spun ca de fiecare data m-a fascinat nu doar peisajul vulcanic unic ci si curajul locuitorilor de a se afla atat de aproape de un astfel de "monstru tacut" care le poate aduce moartea in orice clipa.

In insula Bali cand am fost, in 2010, stiu ca am reusit sa vedem Vulcanul Batur doar fugitiv fiindca eram intr-un tur organizat, cu un autocar si nu puteam sa stam cat doream noi. Totusi, am remarcat ca inca se vede lava intarita de la eruptia din anul 1968 care nu permite vegetatiei sa creasca in zonele respective. De asemenea, in craterul vulcanului s-a format si un lac, care poarta acelasi nume. Asezarile omenesti se afla relativ aproape de conul vulcanic iar la o eruptie mai puternica exista pericolul ca lava sa inghita cu totul casele, ceea ce face ca viata aici sa fie sub un stres continuu, dar totusi cred ca oamenii s-au obisnuit deja cu ideea de a trai aproape de un factor cu potential fatal pentru ei.Daca in Bali nu am avut prea mult timp la dispozitie de petrecut langa vulcan, in Costa Rica am stat o zi si o noapte cazati la un hotel pe un versant opus, cu o minunata priveliste spre acesta. Dintre toti pe care i-am vazut, Vulcanul Arenal are cea mai tipica forma pentru un vulcan, cu varful tuguiat mai mereu acoperit de o pacla de nori sau de aburul emis de el (nu mi-am dat seama exact ce era). Hotelul la care am stat avea o gradina superba cu doua piscine, orientate exact spre impunatorul munte, asa incat puteai vedea vulcanul stand in piscina inconjurata de plante care mai de care mai frumoase.


A treia, ultima si cea mai apropiata experienta a fost anul acesta in Reunion care este in sine o insula vulcanica, asa incat Piton de la Fournaise nu este nici pe departe singurul vulcan din micuta insulita franceza, insa este cel mai vizitat de turisti deoarece se poate ajunge pana pe platoul vulcanic unde, din loc in loc, se zaresc cratere secundare mai mici. Piton de la Fournaise este un vulcan deosebit de activ, ba chiar cand am fost noi acolo el fumega. Ulterior am aflat ca in iunie 2014, adica la doua luni dupa ce l-am vizitat, a si erupt.Este o senzatie incredibila dar si ciudata sa pasesti pe un platou vulcanic stiind ca poate sub tine clocoteste lava gata sa erupa in orice moment. Peisajul, desi sterp, este foarte interesant el constand in roci vulcanice si cateva tufisuri marunte ce cresc in amestecul de nisip rosu cu pamant argilos. Dintre toate locurile, aici m-am simtit cel mai "aproape", si la propriu si la figurat de un vulcan activ.
4 comentarii:

 1. Sunt fascinanti vulcanii, dar nu vreau sa ma gandesc cum ar fii sa fiu in apropiere in momentul unei eruptii :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, intr-adevar ca pot fi periculosi, dar sansele ca exact cand te afli acolo, ca turist, sa erupa sunt extrem de reduse.

  RăspundețiȘtergere
 3. Superbe fotografiile! Imi place foarte mult sa citesc la voi, prietenii mei de pe net, despre locurile vizitate. Stiu ca in viata asta nu voi apuca sa vad tot ce imi doresc, si in felul asta dorul de duca se mai tempereaza, iar lista cu locurile de vizitat (neaparat) se reconfigureaza. Reunion este de vazut, data fiind si afinitatea mea pentru francezi. Personal am vazut un singur vulcan activ, Fuji. Japonezii il asteapta sa erupa in anii urmatori si sunt estimate pierderi foarte mari. Poate il prinzi inainte.

  RăspundețiȘtergere
 4. Dintotdeauna mi s-au parut fantastici vulcanii si peste tot pe unde era vreun vulcan de vizitat am mers sa il vedem. Deci , daca voi ajunge in Japonia, Fuji va fi printre prioritati...asta daca nu erupe pana atunci :) Da, Reunion merita vizitat si eventual cuplat ori cu Mauritius ori cu Madagascar ca sunt aproximativ aproape. Bon voyage!

  RăspundețiȘtergere