sâmbătă, 12 octombrie 2013

Culesul strugurilor

Duminica trecuta am fost invitati de niste cunostinte la cules de struguri, la o casa parinteasca cu multa vita-de-vie si cu struguri rosii si albi. A fost o zi superba, ne-am distrat culegand strugurii, mustul a curs prin mustuitor (unealta de zdrobit strugurii) iar la final am fost si rasplatiti pentru munca noastra cu porc de lapte si legume la gratar.


 Multitudinea de struguri rosii care atarna deasupra capetelor noastre, nerabdatoare da fie culese. Din ei va iesi un minunat vin rosu.



 Erau desigur si soiuri de struguri albi, de masa.



 In timp ce galetile se umpleau cu ciorchine parfumate, la mustuitor se lucra de zor. Cate doi oameni, unul turna galetile cu struguri celalalt ii zdrobea, iar mustul delicios era turnat in sticle. Apoi insa majoritatea mustului era pus sa se faca vin.



La final am avut parte si de un vizitator venit tocmai din gramada de compost.


Pe tot parcursul lucrului la vie am fost insotiti de muzica Mariei Tanase care ne transpunea in vremurile de mai demult cand culesul viilor era motiv de sarbatoare si toata lumea venea in podgorie sa ajute.


4 comentarii:

  1. Bun e mustul si bun va fi si vinul, ca ati lucrat cu drag si a aparut si ariciul, ca sa confirme :) Noi nu prea avem podgorii in zona, dar in curand incepe culesul maslinelor si al portocalelor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasa ca mi-ar placea sa fiu in locul vostru la cules de portocale:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine culesul strugurilor ma cam intristeaza, pentru ca de regula sunt ultima recolta din an inainte de venirea iernii. Dar macar mustul (daca e servit alaturi de pastrama de berbecut :) ) face deliciul toamnei. Ariciul o fi simtit si el ceva mirosuri de mancare de a iesit din barlog. Isi umplu burticile inainte sa inceapa si ei hibernarea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, asa e dar chiar daca vine iarna, are si ea frumusetile ei.
    Ariciul cred ca era tentat de purcelul de lapte si poate si de un paharel de must:)

    RăspundețiȘtergere