duminică, 20 ianuarie 2013

Roma

Buongiorno!
In vara anului trecut am ajuns pentru prima data in Roma,Cetatea Eterna sau Capitala Lumii,cum mai este denumita.E un oras care imbina vechiul,chiar anticul Colosseum ori Forumul Roman cu noul centru al orasului cu magazine,reclame si aglomeratie tipic oricarui oras mare din lumea asta.Insa fie ca iti place ori ca nu iti place nu ai cum sa pleci din Roma fara iti amintesti peste ani de acest minunat oras.


Castelul Sant'Angelo construit pe malul drept al Tibrului e o constructie din piatra inchinata,asa cum sugereaza si numele,Arhanghelului Mihail care conform legendei i-ar fi aparut in vis Papei Grigorie cel Mare, scotandu-si sabia din teaca prin asta simbolizand sfarsitul ciumei.Pe varful castelului se poate observa statuia Arhanghelului.Poate cel mai mare si impunator obiectiv turistic al Romei este Catedrala Sfantul Petru,unde in fiecare duminica si la marile sarbatori,Papa iese sa binecuvanteze multimea adunata in piata enorma din fata catedralei.In interior totul este splendid,incepand de la picturi si icoane si terminand cu statuile a numerosi Papi sau faimoasa Pieta de Michelangelo.Altarul surprinde scena Pogorarii Sfantului Duh care,cred eu,are o semnificatie mai mare la catolici decat la noi,ortodocsii.


In Muzeele Vaticanului nu ti-ar ajunge o viata sa vezi tot ce este acolo.Sus,jos,stanga,dreapta,peste tot e ceva de vazut sau de admirat.Tavanul e acoperit cu nenumarate picturi care mai de care mai frumoase.


Capela Sixtina,pe mine m-a impresionat cel mai mult din tot ce am vizitat in Roma insa nu numai picturile (care sunt minunate) ci atunci cand mi l-am imaginat pe bietul Michelangelo pictand toate scenele de pe peretii capelei.

O amfora frumos decorata,tot din Muzeele Vaticanului.


Plimbandu-ne printr-o zona mai putin circulata a Romei am observat un pin mediteranean care la prima vedere pare sa cada peste conacul din proximitatea sa,insa acel copac ori asa a crescut ori a fost inclinat de vreo furtuna,cert e ca asa statea el.


Cu siguranta cel mai faimos obiectiv turistic al Romei e Colosseumul.O veche profetie afirma ca atata timp cat Colosseumul exista,exista si Roma;cand se va prabusi Colosseumul se va prabusi totodata si Roma,iar odata cu Roma se va prabusi intreaga lume.


Forumul Roman,cu constructii din piatra vechi de secole...


Statuia din centrul Fantanii Trevi(Fontana di Trevi)il infatiseaza pe zeul marii Poseidon.O zicala spune ca de vei arunca o moneda cu mana dreapta peste umarul stang in Fontana di Trevi te vei reintoarce la Roma...eu am aruncat exact cum spune zicala,deci sper ca ma voi intoarce candva.


O casa foarte frumoasa,acoperita cu iedera.


In apropiere de parcul Villa Borghese am dat peste aceste tufe minunate de bougainvillea in spatele carora se ivesc falnici 2 pini mediteranieni.


Ce ar fi Italia fara paste?Nu ar mai fi "cu adevarat"Italia;in fata unui restaurant statea un ornament facut din vestitele paste italienesti.
Acum ca e iarna si frig ma gandesc cu drag la vacanta petrecuta in capitala Italiei unde clima este blanda si calduroasa mai tot timpul anului dar raman cu speranta ca intr-o buna zi(doar mi-am facut treaba la Fontana di Trevi)o sa ma reintorc in acest minunat oras!

8 comentarii:

 1. Un oras foarte frumos, tocmai fiindca e un amestec de nou si vechi. Iti urez, sa te intorci la Roma ! Si mie imi urez la fel :) N-am vazut nici a zecea parte din ce mi-am propus, dar a fost o vacanta splendida. Vaticanul e o imensitate, nici nu stii la ce sa te uiti ...

  RăspundețiȘtergere
 2. Nici eu nu am reusit sa vad tot ce am vrut;au ramas inca muuulte de vazut.Iar Muzeele Vaticanului sunt intr-adevar imense,e imposibil sa vezi tot ce e acolo.Si eu iti urez sa te intorci la Roma si sa vezi tot ceea ce iti vei propune!:)

  RăspundețiȘtergere
 3. your photos are beautiful. But i do not speak/read your language

  RăspundețiȘtergere
 4. Thank you.I have just put the translate option so you can read my posts:)

  RăspundețiȘtergere
 5. Amintiri frumoase ma leaga si pe mine de Roma. Mi-a placut tot, este un oras caruia nu am ce sa ii reprosez. Sper sa revin, ca doar am aruncat si un banut in Trevi.

  RăspundețiȘtergere
 6. Atunci sigur te vei intoarce,daca ai aruncat moneda in apele fantanii!Mi-a placut si mie absolut tot la Roma:istoria,obiectivele dar bineinteles mancarea si bautura!

  RăspundețiȘtergere
 7. Cunosc toate aceste locuri, am fost si eu pe acolo:)

  RăspundețiȘtergere
 8. Inseamna ca stii cat sunt de frumoase!:)

  RăspundețiȘtergere