luni, 2 mai 2016

Din nou in junglă

Spun din nou pentru ca nu e prima data cand postez despre o excursie in jungla, dar de data asta experienta a fost mult mai "autentica".
Pe scurt, m-am intors de trei zile din vacanta in insula Martinica, un departament francez de peste mari, situata in arhipelagul Antilelor Mici, intre Marea Caraibilor si Oceanul Atlantic. Fiind situata in zona de clima calda-tropicala, vegetatia este, evident, foarte bogata, luxurianta, de aceea Martinica mai este numita si "insula florilor".
Una dintre cele mai interesante experiente de pe insulita respectiva a fost un traseu pe care l-am facut prin jungla din nordul insulei, din jurul vulcanului Pele, "creatorul" insulei. Avand sol vulcanic foarte fertil si conditii climatice favorabile, vegetatia s-a dezvoltat extrem de tare, dand nastere unei jungle luxuriante vesnic verzi. Conditiile in jungla nu sunt insa tocmai usor de suportat - umiditatea tinde sa depaseasca tot timpul 95%, motiv pentru care transpiram in continuu si aveam toate hainele ude, iar din cauza ploilor dese, pe carare era adesea noroi alunecos pe care trebuia sa mergi cu mare grija. Un sfat bun de urmat intr-o expeditie in jungla este ca atunci cand va dezechilibrati sa incercati sa puneti mainile jos si sa va lasati sa cadeti, indiferent daca va murdariti - in niciun caz insa sa nu va agatati sau sprijiniti de copaci, liane sau pietre , pentru ca nu stiti niciodata peste ce animal periculor riscati sa dati sau cu ce planta toxica luati contact. Inca un inconvenient al junglei martinicane este prezenta mai mult decat enervanta a tantarilor tropicali, mult mai mici decat tantarii nostri si care te vor umple de muscaturi daca nu folosesti spray sau bratari antitantari (ca sa nu mai zic de riscul de a contacta boli tropicale ca Zika, Dengue sau febra galbena).
Acum, daca tot am inceput, involuntar, cu partile negative ale excursiei, sa trecem la cele pozitive. O expeditie in jungla nu are cum sa nu te impresioneze - cand vezi vegetatia bogata si total diferita de a noastra, florile tropicale placut mirositoare si lianele care atarna din copaci este imposibil sa nu uiti de toate lucrurile enervante din jungla. Multe dintre plantele intalnite aici le-am recunoscut ca fiind plantele pe care obisnuim sa le tinem noi in ghivece. In principiu, toate erau parca la superlativ - ferigi uriase, arbori de-a dreptul gigantici, flori mari si nenumarate si liane interminabile. Peisajul te ducea automat cu gandul la scene din Jurassic Park si parca te asteptai ca oricand sa apara un animal la fel de gigantic de dupa o feriga uriasa. Fauna, in schimb, nu era atat de bine reprezentata - am vazut doar un rozator care semana cu o nevastuica, paianjeni, pasari superbe si cu triluri minunate, broaste si, evident, tantari. Traseul pe care l-am facut a durat in jur de trei ore, iar pe parcursul lui am avut ocazia sa vedem ce inseamna cu adevarat jungla tropicala. A fost, cu siguranta, o experienta de neuitat, iar imaginile sper sa redea macar o mica parte din ceea ce inseamna jungla tropicala.


Plantatie de bananieri inainte de a intra in jungla


Ginger flower 




Crinul pacii (Spathiphyllum wallissi)







La sfarsit, am mai vizitat si o padure de mangrove, pe tarmul marii. Printre radacinile ca un labirint misunau de zor crabi de diferite marimi si culori.





4 comentarii:

  1. Cred ca nu mergeam mai departe de plantatia de bananieri :) Dar floarea de ginger imi place tare mult. Ce culoare intensa are !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana la urma sunt sigur ca ti-ai fi facut curaj sa mergi sa vezi minunatele flori tropicale din jungla. Daca nu, chiar si plantatia de bananieri a fost foarte interesanta :)

      Ștergere
  2. Foarte faine imagini si interesant articol. Tare salbatica pare insulita asta, numai buna de vizitat de catre turistii care isi doresc o evadare completa in mijlocul naturii. Asteptam si alte impresii despre Martinica. Lucia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E destul de salbatica, intr-adevar, comparativ cu alte insule din Caraibe care sunt "cucerite" de turisti. Vor urma, cu siguranta si alte articole despre Martinica, ma bucur ca esti interesata :)

      Ștergere