luni, 30 noiembrie 2015

Nuferi

Plantele nu cresc numai in sol, iar universul vegetal nu se limiteaza doar la pamant. La fel de bine gasim plante care cresc si in apa sau in zonele umede - plantele hidrofile si higrofile. Poate cel mai cunoscut in acest caz este nufarul, numit uneori si lotus (mai ales in Asia). Desi pare o planta exotica, ea creste foarte bine si la noi, fiind foarte raspandit in Delta Dunarii, cum de altfel se dezvolta in aproape toate apele dulci din Europa, Asia, nordul Africii si America de Nord, fiind o specie destul de invaziva. Florile de nufar nu dureaza mult odata ce au fost taiate, in cateva minute se vor vesteji. Are un parfum fin si unic, foarte cautat de maestrii parfumieri.
In cultura si arta europeana, imaginea nufarului se regaseste in numeroase poezii si tablouri care surprind florile acvatice (cel mai bun exemplu sunt tablourile lui Claude Monet).
Pe continetul asiatic insa simbolistica lotusului este mult mai ampla.  Importanta nufarului este atat de mare acolo, incat planta ajunge aproape la un nivel de sacralitate, mai ales in India si Sri Lanka. La hindusi, nufarul este simbolul perfectiunii si al puritatii, datorita corolei sale care se desface acoperind cu petalele murdaria si raul din lume. Faptul ca planta creste din adanc, din abis si intuneric si ajunge la suprafata, la lumina, avand puterea sa si infloreasca, apropie imaginea nufarului de spiritualitate si de dezvoltarea sufleteasca a fiintei umane. In budism, lotusul este reprezentat, in mod concret, prin celebra pozitie de meditatie, in care omul incearca imitarea perfectiunii florii de nufar, scopul suprem fiind iluminarea trupului, spiritului si mintii. Insusi Buddha, asa cum apare in numeroase picturi si reprezentari din zona sud-estului Asiei, folosea pozitia lotus cand medita. 
La egiptenii antici, floarea de nufar era asociata cu renasterea, dar in unele cazuri si cu transformarea. Apare adesea in hieroglife, alaturi de imaginea zeului Nun - Nun reprezinta apa primordiala, care ii impinge barca zeului soare Ra, dand nastere astfel unei noi zile.

Mai jos, o statuie care il infatiseaza pe Buddha in pozitia lotus (Sri Lanka).


P.S: La multi ani tututor celor care isi sarbatoresc astazi ziua onomastica!

2 comentarii:

  1. O floare superba cu atat mai mult cu cat e legata de spiritualitate si renastere. Intotdeauna mi-au placut nuferii ... Plus ca sunt atat de fotogenici :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nuferii parca sunt plantele cele mai incarcate de simbolistica si spiritualitate :)

    RăspundețiȘtergere