joi, 13 august 2015

Italia sudică

Desi toata lumea stie ca este o diferenta vizibila intre sudul si nordul Italiei, in ambele zone sunt locuri extrem de frumoase care trebuie vizitate si explorate, chiar daca nivelul de civilizatie, in unele zone, este inferior celui de la nord de Roma. 
Am vizitat regiunile Apulia si Basilicata, in prima explorand litoralui Marii Adriatice si cateva orasele pitoresti, iar in cea de-a doua regiune, am umblat pe strazile pietruite ale vechiului oras Matera. Litoralul este superb, asa cum o sa vedeti in pozele de mai jos. Nu toate plajele sunt frumoase, multe fiind foarte aglomerate, dar unele sunt perfecte, linistite, cu nisip fin si apa calda si calma asa cum e cazul plajelor Cala Lunga sau Zaiana de langa oraselul Peschici, unde am stat timp de o saptamana. Clima mediteraneana isi face simtita prezenta, prin temperaturi insuportabile in miezul zilei, dar care se domolesc la venirea noptii (banuiesc ca nu mai are rost sa precizez ca sansele de ploaie tind spre 0 in timpul verii). Unul dintre marile plusuri pe care il are litoralul din regiunea Apulia, il reprezinta, evident, gastronomia, ca doar vorbim de Italia, dar si vinurile din podgorii locale.


Uitam de valurile inspumate si de albastrul infinit al marii, si patrundem in interiorul tarii, pentru a vizita interesantul si ciudatul oras Alberobello, faimos pentru casele sale cu acoperis tuguiat, asociat cu Munchkin Land din filmul "Vrajitorul din Oz" din 1939. Odata cu Alberobello am bifat si ultima noastra experienta in Italia sudica, o zona mai putin turistica, dar cu un enorm potential.2 comentarii: