vineri, 12 iunie 2015

Despre lavandă

Lavanda (lavandula angustifolia), cunoscuta popular si ca levantica este o planta care isi are originile la granita dintre Franta si Spania, in Muntii Pirinei, fapt care explica si preferintele sale pentru solurile argilo-nisipoase, sarace si uscate, ea descurcandu-se foarte bine in conditii de seceta. Tocmai datorita nevoii putine de apa si a preferintei pentru zonele insorite, lavanda s-a adaptat perfect la mediul mediteranean. Se poate inmulti prin seminte sau prin divizarea tufelor, de obicei in luna septembrie. Este recunoscuta si pentru parfumul ei intens, care se simte mai bine ziua, cand soarele este sus pe cer.
Dar lavanda nu este doar o planta ornamentala. Ea mai este folosita atat in scop terapeutic, dar mai ales economic, si nu numai sub forma de saculeti parfumati sau diverse produse cosmetice ci si prin infiintarea de culturi. Si asta e valabil si in Romania, deoarece culturile de lavanda se pot adapta perfect la clima noastra cu putin ajutor. Fiind o planta nepretentioasa, ea nu are nevoie decat de un loc in plin soare, cu solul adecvat si eventual irigatii in caz de seceta extrema si ingrasaminte pe baza de azot. Cea mai buna perioada pentru infiintarea unei culturi este primavara. E insa rentabil? Mai mult ca sigur da, cel mai bun exemplu l-am dat aici. Doamna despre care vorbeam in postarea respectiva era foarte multumita de investitia facuta. Ea se ocupa in principal cu vanzarea de material saditor catre alti viitori producatori, dar si cu vanzare de flori, de flori uscate, de saculeti parfumati si, daca tin bine minte si cu ulei esential de lavanda. Cultura de levantica este asadar o posibila ideea de afaceri profitabila la noi, si nu numai, avand in vedere ca piata tinde sa se reorienteze spre agricultura si horticultura.

Mai jos, tufa mea de lavanda inflorita de 2-3 zile:


O alta specie de levantica, tot la mine in gradina, anul trecut.


Cultura de lavanda a doamnei respective, pe care am vizitat-o acum doi ani, in toamna.


Si, lavanda la ea acasa, in Provence. Imaginea o am de la niste prieteni care au vizitat regiunea din sudul Frantei vara trecuta, cand levantica era in floare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu