miercuri, 18 martie 2015

Simboluri florale

Anumite intamplari si evenimente din istorie au avut legatura cu embleme si simboluri reprezentand flori, cum a fost spre exemplu Razboiul celor doua Roze din Anglia, cand o tabara isi dorea simbolul trandafirului rosu de Lancaster iar cealalta roza alba de York. In literatura, este faimos romanul "Dama cu camelii" de Alexander Dumas fiul, iar in pictura florile sunt aproape omniprezente.
Pe de alta parte, in anumite tari sau regiuni de pe glob plantele, si in special florile devin un simbol al acestora, fie datorita faptului ca se gasesc din abundenta in zona respectiva, fie din cauza unui eveniment din istorie.
Cele mai cunoscute cazuri sunt:

In Coreea de Sud, unde hibiscusul este simbolul acestei tari asiatice.


Olanda, unde laleaua cu franjuri sau laleaua motata este considerata a fi planta nationala datorita abundentei cu care creste in solurile olandeze.


Irisul de gradina este emblema capitalei Belgiei, Bruxelles.


In Anglia, dar de asemenea si in Bulgaria, simbolul national este reprezentat de trandafir.


Regiunea Provence din Franta este reprezentata de lavanda, fiind faimoasa pentru campurile violet, parfumate formate din aceasta floare.


Pe continentul american, mai exact in SUA, multe state componente ale acestei tari federale si-au ales ca emblema o floare.
Astfel, macul californian este, asa cum ii sugereaza si numele, simbolul Californiei.


Statul Colorado are ca emblema dalia, floarea care ne infrumuteseaza noua straturile la sfarsitul verii.6 comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Ma bucur ca ti-a placut :) O zi frumoasa!

   Ștergere
 2. Irisul l-as asocia mai degraba cu Florenta :) Stii ca se ofera si un premiu pentru cel ce va obtine irisul rosu, ce figureaza pe steagul orasului ? Iar emblema regilor Frantei se trage tot de acolo, pe filiera Caterinei de Medici.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am gasit unele informatii intr-o enciclopedie, iar pe altele le mai stiam, dar de iris nu stiam ca e si simbolul Florentei...merci de informatie! :) Vad ca si pe tine te pasioneaza simbolistica florilor :) Sunt surprins ca inca, cu toate mijloacele moderne, nu s-a putut obtine irisul rosu!

  RăspundețiȘtergere
 4. Eu sunt încântată de lavandă și de Provența.
  N-am fost niciodată acolo, dar sper că, în viața asta, o să ajung. :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Nici eu nu am fost (poza nu e de acolo) dar e pe lista :) Iti urez sa ajungi candva sa vezi campurile infinite din Provence! :)

  RăspundețiȘtergere