joi, 12 februarie 2015

Muzeele Vaticanului

Aflate in inima Romei, in interiorul Cetatii Sfinte, Muzeele Vaticanului sunt un complex enorm, format din 10 muzee. Istoria acestora incepe in secolul al saisprezecelea, cand este initiata constructia lor din ordinul papei Iulius al II-lea. Apoi, de-a lungul timpului, diversi Suverani Pontifi si-au adus contributia la dezvoltarea si infrumutesarea Muzeelor Vaticanului, pana la stadiul in care au ajuns astazi, cu o colectie absolut impresionanta de picturi, sculpturi si alte obiecte de arta care impodobesc peretii coridoarelor si incaperilor acestor muzee. Tot in interiorul acestui complex, ascunsa de coridoarele imense, se afla si celebra Capela Sixtina, capodopera lui Michelangelo, cu diverse scene biblice reprezentate exceptional pe peretii micii capele.
Poate cel mai controversat obiectiv din Vatican il reprezinta Arhivele Secrete, la care doar putini oameni au acces si care se presupune ca ascund adevaruri tulburatoare despre istoria omenirii si despre religia crestina.
Dar un lucru este cert: iti trebuie cam o saptamana ca sa vezi tot ce contin aceste minunate muzee. Noua ne-a luat cam 3 ore sa parcurgem fugitiv doar o parte din misterioasele, dar uimitoarele "Musei Vaticani". 

Capela Sixtina nu este celebra doar pentru picturile celebrului Michelangelo Buonarroti, ci si pentru faptul ca aici se tin conclavurile cardinalilor inaintea alegerii noului papa.
Incepand cu pontificatul papei Sixtus al IV-lea (de unde ii provine si numele capelei) de aici pleaca fumul alb in cazul alegerii unui nou papa, respectiv fum negru cand cardinalii nu s-au decis asupra Suveranului Pontif. 

3 comentarii:

 1. Vad ca ai trisat si ai facut poze si in celebra capela :) Mie mi-au placut cel mai mult statuile. Sper sa am ocazia de a ma intoarce la Vatican. Am lasat gradinile pentru data viitoare :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Iti dai seama ca nu m-am putut abtine, mai ales ca am vazut ca, pe ascuns, aproape toata lumea facea cateva poze. :) Si eu imi doresc, la fel ca si tine sa ma intorc, ca mai sunt multe de vazut. :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Si pe mine m-a impresionat ce mai mult tavanul din prima poza! Ne-am asezat pe o bancuta care era parca special pusa acolo pentru a putea admira mununatia de pe tavan.
  Intr-adevar muzeul vaticanului se viziteaza intr-o zi. Adica numai acolo sa planuiesti sa mergi.
  E foarte frumoasa si privelistea pe care o ai din cupola....si e o satisfactie sa urci cele 551 de trepte pe jos. Obositor dar frumos.

  RăspundețiȘtergere