duminică, 7 decembrie 2014

Gradina Muzeului Sorolla

De obicei muzeele au grija sa isi faca publicitate astfel tot mai multa lume sa afle detalii despre ele.
Nu este cazul Muzeului Sorolla din Madrid, daca nu aflam de el de la o cunostinta nici nu am fi stiut de existenta lui, si ar fi fost pacat. Muzeul este de fapt casa in care a stat pictorul spaniol Joaquin Sorolla cea mai mare parte a vietii si totodata locul unde a pictat cele mai multe dintre operele sale (unele expuse si la Prado). Se afla situat relativ in zona centrala a orasului, intre doua cladiri mai inalte si este ca o oaza de verdeata, avand o gradina superba in jurul vilei, cu fantani, iazuri, mozaicuri in stil andaluz si o multime de flori, creata chiar de pictorul insusi.
Gardul dinspre strada este acoperit cu o iedera deasa asa incat zgomotul masinilor este bine atenuat, creandu-se o atmosfera calma si linistitoare. Pictorul a folosit gradina ca sursa de inspiratie pentru operele sale, mai ales in ultima parte a vietii sale. Este foarte interesant cum inauntrul vilei regasesti tablouri cu imagini din gradina prin care tocmai ai trecut. 
Mobilierul dinauntru s-a pastrat in mare parte, doar cateva elemente au fost inlocuite sau indepartate.
Ca o concluzie, muzeul este putin diferit de celelalte muzee pe care le-am vazut fiindca nu iti creeaza senzatia ca esti intr-un loc public, ci iti da aproape senzatie ca in propria gradina.4 comentarii: