sâmbătă, 28 iunie 2014

100

Dintre cei care imi cititi blogul, probabil ca stiti ca de cand exista acesta, niciodata nu am scris despre altceva in afara de excursiile si calatoriile pe care le-am facut.
Astazi, fiind o zi speciala, imi permit o mica abatere de la "subiectele principale", pentru un fragment de istorie. Probabil nu multa lume stie de ce ziua de astazi este importanta, data de 28 iunie fiind una oarecare, o zi inainte de Sfintii Petru si Pavel. Dar, din punct de vedere istoric, anul asta, azi se implinesc 100 de ani de la un eveniment, aparent nu foarte important, dar care a schimbat lumea din temelii. Ma refer la Atentatul de la Sarajevo, din 28 iunie 1914, cand un student sarb, Gavrilo Princip, a tras doua focuri de arma, ucigandu-i pe mostenitorul tronului Austro-Ungar, arhiducele Franz Ferdinand si pe sotia sa Sophie, fapt care este considerat a fi pretextul inceperii Primului Razboi Mondial.

Sarajevo, 28 iunie 1914
 Franz Ferdinand si sotia sa, care se aflau la Sarajevo, pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar, calatoreau intr-un convoi oficial, in momentul cand o bomba a fost aruncata spre masina arhiducelui, de catre un membru al organizatiei nationaliste sarbe, Mana Neagra. Bomba insa a ricosat, cazand undeva pe strada, ranindu-l usor pe colonelul von Merizzi si cativa trecatori. Arhiducele scapa astfel doar cu o spaima puternica. Mai tarziu, in acea zi, cuplul imperial, decide sa mearga la spitalul unde era internat colonelul ranit, pentru a-l vizita pe acesta. Din motive de securitate, traseul initial al convoiului e schimbat. Pe drum insa, soferul autovehiculului in care se afla Franz Ferdinand, nu respecta noul traseu, moment in care generalul Potiorek tipa la sofer sa se intoarca pentru a urma ruta stabilita. Strada pe care masina urma sa intoarca era insa foarte ingusta astfel ca a durat ceva pana cand soferul a reusit sa vireze. In acest timp, sarbul Gavrilo Princip, si el membru al Mainii Negre, manca un sandwich, suparat pe insuccesul planului asasinarii arhiducelui, cand s-a trezit fata in fata cu masina imperiala. Fara sa mai stea pe ganduri, a scos pistolul si a tras doua focuri, amandoua atingandu-si tinta; jugulara arhiducelui, respectiv stomacul sotiei sale.
De la acest moment al asasinatului, s-a declansat Criza din Iulie, urmand ca o luna mai tarziu, pe 28 iulie 1914, Austro-Ungaria sa declare razboi Serbiei. Astfel incepea Primul Razboi Mondial, si totodata se sfarsea lumea, asa cum o stia omenirea odinioara.In imaginea de mai sus este prima pagina din ziarul "Libertatea", din luna iulie 1914. Ultima remarca spune tot ce se putea spune despre razboiul mondial:
" Va fi o groaza, cum n-a mai vazut lumea!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu