luni, 6 iunie 2016

Timpul nu mai are răbdare

Pentru societatea si vremurile in care ne aflam, a devenit cumva un cliseu, o sintagma unanim acceptata, aceea de a spune "nu am timp" sau "nu am avut timp". Astfel, cand alte activitati mai importante sunt neglijate, cum sa ne mai mire ca nimeni nu mai are timp sa miroasa sau sa admire o floare sau sa petreaca putin timp in propria gradina.
Da, timpul nu mai are rabdare, (galopeaza de-a dreptul, daca ma intrebati pe mine), e deja jumatatea anului si parca ieri era Anul Nou, zilele trec cu repeziciune, grabite, iar anotimpurile se succed, unele dupa altele, intr-un ritm alert. Vremea nu mai are rabdare - acum e soare si senin, acum se aduna norii si vine o repriza de ploaie cu grindina si tot tacamul si matura tot in cale, ca apoi sa iasa iar soarele, doar pentru a se pregati o noua repriza de ploaie. Natura nu mai are rabdare - toate florile infloresc parca mai repede, incepand cu liliacul inflorit la inceputul lui aprilie si pana la teii infloriti deja de ceva vreme, si in plus, infloresc parca toate odata, nu mai au rabdare sa isi deschida florile pe rand. Si cu toate ca vedem ca timpul trece repede pe langa noi, parca tot nu suntem multumiti cu ce avem, cu prezentul - sa luam un exemplu concret. E inceput de iunie, inceput de vara, dar totusi, ce tare ne-am dori sa treaca mai repede timpul si sa vina perioada iulie-august sa fie cald si bine si, eventual, sa si avem putin timp liber. In august totusi canicula nu e parca totusi ceea ce ne dorim si asteptam oarecum venirea toamnei, sa mai scapam de temperaturile foarte ridicate. Vine toamna si constatam ca ploile si vremea mohorata de toamna ne cam plictiseste si ne enerveaza si asteptam sa vina iarna, sa ninga si sa fie totul alb si curat. Iarna totusi e prea frig, asa ca am vrea sa treaca timpul mai repede si sa vina primavara, sa revina natura la viata si sa se mai incalzeasca putin. Constatam insa ca primavara e capricioasa si nu ne plac schimbarile bruste de vreme, asa ca, ce bine ar fi sa vina odata vara! Si cercul se continua, in fiecare an, in fiecare anotimp, pana cand timpul nu mai mai avea rabdare, cu niciunul din noi toti, rabdare. Cu siguranta, exemplul meu nu e cel mai bun si se poate aplica in multe alte situatii, dar e primul care mi-a venit in minte. Cu speranta ca nu v-am plictisit si ca mesajul pe care am vrut sa il transmit, am si reusit sa il transmit, va las cu un citat reprezentativ:

"Nu este lucru intelept sa spui "voi trai"; viata de maine este prea tarzie - traieste azi"
Martial


2 comentarii:

  1. Splendizi bobocii ! Cat despre rabdare, mereu alergam dupa ziua de maine ... e o minune cand reusim sa ne oprim si timpul sta si el pe loc cu noi. De obicei intr-o dupa amiaza de duminica :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine spus ca e o minune, mai ales in "secolul vitezei" in care ne aflam :)

      Ștergere