E frig, foarte frig. Gerul isi face de cap afara cu temperaturi de pana la -20 de grade. Dar ce bine e in casa, la caldura, cu gandul la locurile frumoase pe care le-am vizitat.
Intotdeauna cand ajungeam intr-o tara straina imi doream sa aflu cat mai multe despre ea. Despre cultura, limba, traditiile si bineinteles religia fiecareia. E un subiect oarecum sensibil, unii fiind total contra religiei, iar altii, sunt credinciosi si o respecta cu strictete. Prin locurile pe care le-am vizitat am intalnit mai multe religii, de la hinduism la budism, si de la islam la crestinism. As vrea sa spun cateva cuvinte despre fiecare, in masura in care le-am inteles si le-am perceput eu, ca turist.
Hinduismul
Este o religie specifica in primul rand, asa cum sugereaza si numele, Indiei, acolo unde a aparut pentru prima data. Totusi, intaia oara am aflat cate ceva despre hinduism in Bali, iar mai apoi, anul acesta, in insula Mauritius unde am si vizitat un templu hindus, intelegand mai bine aceasta filosofie orientala.
Este o religie politeista, dintre zeii lor eu i-am retinut doar pe Shiva (cel din statuia de lemn din imaginea de mai jos) si pe Ganesh (zeul cu cap de elefant din penultima poza). Ei cred in reincarnare si in kharma si sunt foarte toleranti cu cei de alte religii. Tin minte ca in Mauritius, la templu, unul din calugarii hindusi (guru) s-a oferit sa ne povesteasca putin despre religia lor, de altfel foarte interesanta si complexa.
Islamul
Nu prea am avut multe tangente cu aceasta religie. Intre tarile arabe pe care le-am vizitat se numara doar Egiptul si Turcia (Istanbul).
Desi in general oamenii au tendinta sa se astepte la ce e mai rau cand aud cuvantul islam, confundand religia cu extremismul islamism, promovat de teroristi si jihadisti, aceasta religie are cateva lucruri in comun chiar si cu crestinismul. Este o religie monoteista, Allah fiind entitatea suprema iar Mahomed, cel mai important profet. Se roaga in moschei, cartea
sfanta pentru ei fiind Coranul. Ca musulmani, ei trebuie sa respecte cinci pasi: sa creada in Allah, sa se roage, sa ofere ajutor si sprijin celor care au nevoie, sa tina postul - ramadanul si sa mearga macar o data in viata in pelerinaj la Mecca.
Crestinismul
Catolic - centrul catolicismului este evident Roma, mai exact Vaticanul, cu catedrala Sfantul Petru ce troneaza peste cetatea eterna. Probabil nu multi stiu ca cele doua ramuri ale crestinismului, catolicismul si ortodoxismul s-au despartit ca urmare a Marii Schisme din anul 1054, prima raspandindu-se in vestul Europei si mai apoi in Lumea Noua, iar cea de-a doua in rasaritul continentului.
Ortodox - tara care mi s-a parut cea mai reprezentativa este Grecia, cu ale sale biserici in stil bizantin. Cel mai tare mi-au placut manastirile de la Meteora, care sunt, de altfel si un simbol al ortodoxismului.
Eu am crescut in familie cu doua religii, acasa sarbatoream Pastele de doua ori :) Pe musulmani i-am intalnit in viata de zi cu zi, am de-a face cu familii de albanezi ce cred in Islam si nu vad nici o diferenta intre ei si crestini ca oameni. Atata vreme cat nu ne invrajbesc extremistii, convietuim fara probleme. Pe hindusi si pe budisti nu i-am cunoscut de aproape nici nu stiu prea multe despre religia lor. Ma fascineaza felul in care ofera ofrande ... Ai citit cartea lui H. Hesse " Siddhatha " ? E unul din motivele pentru care mi-as dori sa ajung in Asia :)
RăspundețiȘtergereDa, asta am incercat si eu sa exprim ca si musulmanii, cei mai multi dintre ei cred in religia lor si atat...cu islamistii e problema, asa cum s-a vazut in atentatele din Franta. Hindusii sunt, majoritatea, niste oameni extrem de deschisi si de cumsecade..de fiecare data cand mergeam intr-o tara "de-a lor" ma simteam foarte bine primit. Budisti am intalnit, putini, doar in Bali insa nu am aflat inca prea multe despre filosofia lor. Nu, nu am citit-o, dar daca tot mi-o recomanzi, am pus-o deja pe lista :)
RăspundețiȘtergerechiar mi-a placut, foarte interesanta postarea!
RăspundețiȘtergeresi eu am in familie 2 religii ca si Dani :)
Ma bucur ca ti-a placut :) inseamna ca si la voi se sarbatoresc Pastile de doua ori:)
RăspundețiȘtergere