vineri, 2 mai 2014

Mauritius

Bonjour!
A doua destinatie a vacantei noastre a fost insula Mauritius, un mic stat independent, nu departe de Reunion, la jumatate de ora de zbor cu avionul de insula franceza. Desi distanta este mica, diferentele sunt enorme. In primul rand datorita gradului de civilizatie, Reunion fiind inca sub Franta e mult mai dezvoltata decat Mauritius. Apoi, in Mauritius nu gasesti munti inalti de 3000 de metri ca in Reunion, insa te intampina vastele campii cultivate cu trestie de zahar din care se face apoi romul atat de vestit din aceasta insula.
Apa e superba, de un albastru-verzui, calda incat se poate face baie si noaptea, si populata cu pestisori colorati. Fiind adusi din vremea colonizarii englezesti indieni, pentru a lucra plantatiile de trestie, aici religia majoritara este hinduismul, iar limba oficiala este engleza, in ciuda faptului ca toata lumea prefera franceza. 
Simbolul Mauritius-ului este pasarea dodo, disparuta din anii 1700, din cauza vanatului excesiv, ea odinioara traind in cele doua insule.


Poate cel mai frumos loc vizitat de noi in Mauritius a fost superba vila coloniala Labourdonnais, putin cunoscuta de catre turisti, dar minunata. Intrarea spre vila se face pe o alee larga strajuita de platani uriasi, apoi urmeaza vizitarea casei, interiorul fiind superb mobilat. Pe urma urmeaza vizitarea gradinilor, cu pomi fructiferi si flori, ca la final sa degusti un rom facut la distileria proprie. O experienta de vis!




Pentru prima data am vazut flori de mango, in varful unui arbore, langa flori fiind observabile si micutele fructe.
Mai jos, o planta cataratoare foarte interesanta numita crin de Malabar, specifica climei tropicala umeda.




Intre putinii munti pe care ii are Mauritius, am vizitat un crater de vulcan, altfel decat cel din Reunion, acoperit de vegetatie, in mijlocul lui formandu-se chiar si un mic lac.




Templul lui Shiva, strajuit de uriasa statuie de 33 de metri a acestuia este cel mai important loc de pelerinaj pentru hindusii din insula. La sarbatoarea dedicata zeului distrugator vin cate 60.000 de pelerini, motiv pentru care , langa sosea e construit un trotuar aproape la fel de lat cat drumul de masini, pentru ca pelerinii sa aiba acces mai usor la statuia si templul lui Shiva. 
La templu m-a impresionat, pe langa altele, prietenia si bunavointa cu care ne-au intampinat cei care au venit sa se roage, explicandu-ne despre filozofia hindusa si chiar lasandu-ne sa participam la ceremoniile religioase.


Mai jos, o statuie a zeului-elefant, Ganesh, asociat cu prosperitatea si norocul, aflata in mijlocul apei. Hindusii se duc desculti, prin apa, pentru a duce ofrande zeului.




Cascada noroioasa, langa ea observandu-se formarea norilor - nimic altceva decat circuitul apei in natura. 


Foarte vestite in Mauritius sunt pamanturile colorate de la Chamarel, in 7 culori diferite. Nuantele ciudate se datoreaza oxizilor de fier si altor metale, prezente in sol, motiv pentru care nu cresc plante in aceasta zona.



La hotel ne asteapta palmierii si cerul senin - visul de la tropice!


In ultima zi, in excursia cu catamaranul (o barca de mari dimensiuni), am vazut insulita asta iesind din mare ca o ciuperca.
Mai jos, cateva poze subacvatice de langa recifurile de corali.




6 comentarii:

  1. Foarte frumoase si sugestive imaginilecel putin plantele sunt incantatoare la fel si peisajele. O cultura diferita cu obiceiuri si traditii pe care nu prea am avut prilejul sa le cunoastem, multumesc.
    Weekend linistit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca v-au placut pozele. Da, cultura lor e intr-adevar cu totul diferita fata de a noastra. La fel va doresc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ma asteptam sa vad o diversitate atat de mare in Mauritius. Credeam ca se face doar plaja si eventual scufundari. Este si pe lista mea de viitoare destinatii de vacanta, iar dupa articolul tau a trecut pe lista scurta. Acum, daca te-ai apucat de scufundari, trebuie sa iti iei un aparat performant si pentru asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, clar merita vazut, doar ca trebuie sa te pregatesti nervos pentru ca localnicii se misca exasperant de incet, incepand cu restaurantele si sfarsind cu soferii. De fapt e vorba de snorkeling, de acolo sunt pozele. Scufundari nu am incercat inca, si nu sunt foarte convins ca voi incerca pe viitor. O duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Te-ai intors cu ceva scoici exotice ? Apa pare foarte atragatoare, iar mica insulita e tare frumusica :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, si cu stele de mare culese de pe plaja:) Chiar era perfecta, calda, si cu nisip fin, cu foarte putine pietre.
    O saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere