Pe la inceputul lunii octombrie, am fost impreuna cu cativa prieteni la o cultura de lavanda, care aduce un pic din aerul de Provence, aici, langa Cluj. Cultura, infiintata de o doamna pasionata de aceasta planta-minune, e o initiativa frumoasa, dar totodata ambitioasa, deoarece nu multi sunt cei care infiinteaza culturi de lavanda in Romania. Principalul motiv pentru care lavanda nu e foarte raspandita la noi sunt caracteristicile plantei, care este originara din zona de clima mediteraneana, astfel daca ea nu e aclimatizata nu rezita iernilor aspre de la noi din tara.
Florile de lavanda in rand.
Aici este cultura matura iar mai jos cultura tanara.
Apus de soare printre randurile parfumatei lavande.
Felicitari doamnei pentru aceasta frumoasa initiativa si m-as bucura sa mai aud/ vad si astfel de idei de afaceri in Romania.
Incredibil !Curajoasa doamna, avand in vedere pretentiile de clima ale lavandei. Insa poate exista anumite soiuri adaptate climei mai racoroase de la noi, iar doamna si-o fi ales ceva potrivit zonei in care a cultivat atat de multe tufe de lavanda. Asta parca e un motiv in plus pentru o calatorie pana la Cluj in perioada de vara, cand lavanda e in floare :), pentru toti cei ce iubesc florile si cred ca si...albinele :).Acolo se poate face o buna miere de albina Carpatina din lavanda :).
RăspundețiȘtergereEa foloseste din cate retin, doar soiuri adaptate climatic. Merita sa vii sa vezi tufele inflorite la inceputul lui iunie, e un spectacol inegalabil. Cultura e in localitatea Bontida, la 15 km de Cluj, deci e relativ aproape:)
RăspundețiȘtergereFrumoasa initiativa. Sa stii ca si pe mine ma batea gandul candva, dar a fost doar un gand...Cum valorifica doamna respectiva florile de lavanda? Ti s-a parut ca este o afacere profitabila?
RăspundețiȘtergereIn primul rand vinde butasi pentru alte culturi si din cate am inteles mai face uleiuri de lavanda, pe care le vinde. Asta in principal; dar pe langa mai face si saculeti cu lavanda sau vinde florile in buchete. Problema cu profitabilitatea afacerii e relativa..poti sa ai succes sau din contra poti sa pierzi tot ce ai investit, dar din cate vad eu in Romania incepe sa se dezvolte din ce in ce mai mult agricultura de acest tip (cu flori sau plante decorative) asa ca se poate obtine un venit cel putin rezonabil de pe urma acestei afaceri daca te implici cum trebuie si esti interesat si pasionat.
RăspundețiȘtergerePacat ca a fost doar un gand trecator... ar fi fost o ocupatie tare frumoasa:)
Multumesc pentru raspuns. A fost doar un gand, dar cine stie, poate intr-o zi voi aplica. Imi place si mie ideea.
RăspundețiȘtergereSi eu iti multumesc de vizita! Eu zic ca merita sa te mai gandesti la ideea cu lavanda:)
RăspundețiȘtergere