luni, 27 aprilie 2015

Vremea liliacului

Putine plante de primavara sunt atat de iubite ca si liliacul (Syringa vulgaris), care infloreste la sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai. Perioada de inflorire este de relativ scurta durata, dar odata cu liliacul oamenii credeau ca au certitudinea ca nu mai este posibil sa dea gerul peste noapte sau sa se intoarca iarna. In tara noastra exista chiar si Sarbatoarea Liliacului, organizata intr-o padure de langa Baia de Arama.
Nu doar la noi liliacul este nelipsit din gradina, el fiind raspandit in toata Europa si in zone intinse din Asia. In mitologia greaca chiar exista o legenda a liliacului conform careia frumoasa nimfa Syringa a fost rapita de zeul padurilor si campiilor, Pan. Deoarece zeul avea o infatisare hidoasa (cuvantul panica este derivat de la numele lui Pan) aceasta s-a speriat de moarte si s-a transformat intr-un arbust cu flori placut mirositoare.





Tot odata cu liliacul, dar deobicei neobservat si stejarul se trezeste la viata in aceasta perioada, cu niste frunze mici verde crud. Ma bucur ca mi-am aruncat privirea si spre stejar; de obicei il observ doar vara si toamna cand se coloreaza in diverse nuante si se umple de ghinde.



luni, 20 aprilie 2015

În grabă prin grădină

Cred ca toata lumea cunoaste momentul acela cand nici nu te intorci bine din vacanta si te lovesti de o multime de lucruri de care trebuie sa te apuci.
Tocmai de aceea acum, cand m-am intors de putin timp din vacanta in Sri Lanka, insula din sudul Indiei nu am avut vreme nici sa descarc toate pozele. Cumulat cu oboseala de pe drum si socul termic produs de trecerea brusca de la caldurile srilankeze la frigurile si ploile reci mioritice ritmul parca este mai incetinit.
Prin gradina am constatat in graba noutatile: este frumoasa, a revenit la viata, este in floare, dar este haos, buruienile au invadat straturile, iar catelul "si-a cam facut de lucru" printre flori. Ii va veni si ei vremea cand va fi pusa la punct. Pana atunci, parca in poze nu arata chiar asa de rau:




Ca sa fac haz de necaz, parca muscari nici nu arata chiar atat de rau langa papadiile care au invadat straturile.



miercuri, 1 aprilie 2015

Ploaie de aur

Cu toate ca mai sunt alte flori care infloresc inainte, pana nu infloreste forsythia sau ploaia de aur, nu putem zice cu adevarat ca a venit primavara.
Forsythia (forsythia sp) este un arbust foarte indragit la noi, si nu numai, care isi are originile in Asia, mai exact in China si este cunoscut inca din 1870 ca arbust ornamental. Interesant la aceasta planta este ca florile apar inaintea frunzelor - abia dupa perioada de inflorire ploaia de aur infrunzeste. Nu este un arbust pretentios, singura sa dorinta este sa se afle in plin soare. In zilele mohorate de primavara, forsythia compenseaza putin lipsa luminii si a soarelui prin galbenul intens si luminozitatea sa.
Planta este folosita si in scopuri medicinale in remediile naturiste.




Si tot ploaie de aur, dar fara legatura cu forsythia:
Ciubotica cucului (primula veris) e o planta care apare in fiecare primavara la mine in livada. Creste salbatica in pajisti si liziere de padure.
Mai jos, o primula cam deranjata de ploile din ultimele zile.