miercuri, 25 martie 2015

Poezie în imagini

Primavara...
O pictura parfumata cu vibrari de violet.



O lunga desteptare zvoneste imprejur,
E clar si numai soare. 



O noua primavara de visuri si pareri...

(George Bacovia - Nervi de primavara)

vineri, 20 martie 2015

Eclipsa

Asa s-a vazut eclipsa partiala de Soare la Cluj-Napoca azi, 20 martie la ora 11:55. Un eveniment minunat, dar mai ales special pentru ca pe langa eclipsa, maine va fi echinoctiul de primavara cand ziua va fi egala cu noaptea, deci o coincidenta foarte rara. E interesant cum la unele popoare, spre exemplu la indieni, eclipsele reprezinta ceva rau, de care ar fi mai bine sa te feresti, iar la altele, cum ar fi amerindienii eclipsa era un moment de bucurie si fericire. Si stramosii nostri se pare ca se cam temeau de eclipse din moment ce exista superstitia ca intr-un astfel de eveniment o bucata din astrul solar este mancata de un varcolac, o creatura asemanatoare lupului. Pentru mine eclipsa ramane un eveniment special si deosebit de frumos pe care ma bucur ca nu l-am ratat.
Pozele sunt facute de mine cu o camera simpla, prin lentila unor ochelari ramasi de la cea din 1999. 
Următoarea eclipsa, tot partiala, care se va vedea in Europa va avea loc in 21 iunie 2020.



miercuri, 18 martie 2015

Simboluri florale

Anumite intamplari si evenimente din istorie au avut legatura cu embleme si simboluri reprezentand flori, cum a fost spre exemplu Razboiul celor doua Roze din Anglia, cand o tabara isi dorea simbolul trandafirului rosu de Lancaster iar cealalta roza alba de York. In literatura, este faimos romanul "Dama cu camelii" de Alexander Dumas fiul, iar in pictura florile sunt aproape omniprezente.
Pe de alta parte, in anumite tari sau regiuni de pe glob plantele, si in special florile devin un simbol al acestora, fie datorita faptului ca se gasesc din abundenta in zona respectiva, fie din cauza unui eveniment din istorie.
Cele mai cunoscute cazuri sunt:

In Coreea de Sud, unde hibiscusul este simbolul acestei tari asiatice.


Olanda, unde laleaua cu franjuri sau laleaua motata este considerata a fi planta nationala datorita abundentei cu care creste in solurile olandeze.


Irisul de gradina este emblema capitalei Belgiei, Bruxelles.


In Anglia, dar de asemenea si in Bulgaria, simbolul national este reprezentat de trandafir.


Regiunea Provence din Franta este reprezentata de lavanda, fiind faimoasa pentru campurile violet, parfumate formate din aceasta floare.


Pe continentul american, mai exact in SUA, multe state componente ale acestei tari federale si-au ales ca emblema o floare.
Astfel, macul californian este, asa cum ii sugereaza si numele, simbolul Californiei.


Statul Colorado are ca emblema dalia, floarea care ne infrumuteseaza noua straturile la sfarsitul verii.







vineri, 13 martie 2015

Prin Toledo

Inainte ca Madridul sa devina capitala Spaniei, orasul care indeplinea aceasta functie a fost Toledo, localitate aflata in regiunea Castilia-La Mancha din centru tarii. Orasul vechi inca mai pastreaza multe din cladirile seculare, dar impunatoare si zidurile groase, cu aer medieval, care arata de ce a fost Toledo cel mai important oras al Spaniei pana in 1561. Alcazarul din Toledo este cel mai bun exemplu de o astfel de constructie, dominand tot orasul.
Acum personal, mi-a placut orasul dar m-as fi asteptat la ceva mai mult de la o asa importanta atractie turistica din aceasta zona. Noi l-am vizitat in decembrie, in extrasezon, si poate de aceea strazile erau destul de pustii iar orasul cam neanimat. Peste tot insa se simtea prezenta faimosului pictor El Greco, care si-a trait aici ultimii ani de viata, numeroase cladiri purtandu-i numele. Catedrala este mare si impunatoare, cu un turn ascutit care se vede din departare. Toledo este strabatut de raul Tajo care inconjoara orasul vechi, podul San Martin facand trecerea peste cursul de apa. Faimoase sunt si cutitele din otel de Toledo, prezente in mai toate magazinele. Evident ca ne-am cumparat si noi cateva - un suvenir util.





Sus, Catedrala din Toledo, iar in ultima poza, vedere spre raul Tajo.




marți, 10 martie 2015

Fata Morgana

As incepe prin a va intreba ce vedeti in poza de mai jos?
Nu, nu este o balta de apa ivita ca din senin in nisipurile desertului din Egipt ci este un efectul vizual al supraincalzirii nisipului si al devierii razelor solare,  fenomen supranumit si Fata Morgana sau miraj. 
Cand am ales sa facem o excursie in Desertul Sahara, nu ne-am gandit ca vom avea parte de o asa experienta. La o privire mai detaliata , pe langa imaginea apei se mai pot observa si doua siluete umane, imbracate in negru, aflate la distanta una de alta, dar care va asigur ca au disparut pe masura ce ne apropiam cu masina de teren ce imprastia nisip si praf in toate partile.
Nu am mai intalnit decat in sauna temperaturi atat de ridicate cum am avut de indurat in acea excursie si anume 48 de grade! Pentru mine cel putin inca a ramas un mister cum  de reusesc beduinii sa locuiasca intr-un mediu atat de ostil, in care doar prin miraj vezi apa.



luni, 2 martie 2015

Flori exotice 2

Cu acelasi titlu am denumit prima postare de pe acest blog, in urma cu doi ani si jumatate (ce mult a trecut de atunci!), iar acum urmeaza partea a doua.
Probabil multi pasionati de natura si de plante in special vor sa mai cunoasca si alte flori decat cele pe care le intalnim la noi, si anume cele specifice altor zone de pe glob. Printre regiunile cu cele mai variate si interesante plante, pe care le-am vizitat se numara cele mediteraneene si , evident, cele tropicale unde verdele crud este prezent din abundenta iar vegetatia luxurianta. 

Floarea pasiunii (Passiflora)
Poza este facuta intr-o vacanta in Grecia, in urma cu doi ani, cand plimbandu-ne pe strazile unui mic sat, am zarit intr-o gradina, catarata pe gard o minunata tufa de Passiflora. 
Floarea pasiunii nu este renumita doar datorita florilor superbe ci si a fructelor comestibile (Maracuja) si foarte gustoase pe care le produce. Este originara din America Centrala si de Sud si e o planta care iubeste lumina si umiditatea.


Mango (Mangifera indica)
In poza sunt cateva flori de mango, alaturi de micile fructe aflate in crestere, poza pe care am facut-o intr-o gradina din Mauritius.
Asa cum sugereaza si denumirea sa stiintifica, mango este o planta cu origini in India si Indochina, dar care a ajuns sa fie intalnita in numeroase regiuni tropicale. Datorita fructelor sale aromate, arborele de mango a devenit foarte popular in intreaga lume.


Frangipani (Plumeria)
O planta destul de des intalnita in regiunile tropicale; am vazut-o in Costa Rica si Bali, dar poza este tot din Mauritius.
Are un parfum dulceag si puternic, care sa simte mai bine la lasarea serii. Planta produce flori tot timpul anului atata timp cat are parte de caldura si lumina. Este originara din America de Sud si Mexic.


Crin de Malabar (Gloriosa rothschildiana) 
O planta exotica foarte interesanta, dar totodata otravitoare, pe care am intalnit-o in Mauritius, in gradina  unei case coloniale.
Desi numele sugereaza ca ar fi o floare endemica regiunii Malabar din India, planta poate fi observata si in Africa sau Indonezia. Prefera umbra si umiditatea si poate ajunge pana la 1 metru inaltime. Este o planta cataratoare.


Camelia (Camellia japonica)
Poza este facuta intr-o sera cu camelii din Olanda, cand am vazut prima data superbele flori.
Provine din regiunile din estul Asiei si Japonia in special. Este o planta iubitoare de apa si umiditate careia nu ii place soarele direct si caldura exagerata. Destul de sensibila, ea sufera la schimbarile bruste de temperatura cand o parte din boboci cad. Arbustul de camelie ajunge chiar si pana la trei metri daca are un sol acid si conditii climatice favorabile.


Vanilia (Vanilla planifolia)
In imaginea de mai jos este o specie de vanilie foarte parfumata pe care am intalnit-o in insulele Seychelles. 
Este o planta cataratoare, originara din Mexic si America Centrala. Condimentul aromat care se prepara din aceasta planta nu mai are nevoie de nici un fel de descriere.